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  1. 紀要類・刊行物等
  2. 広島文化学園短期大学
  3. 広島文化学園短期大学紀要 第51巻

クッキーにおける小麦粉から米粉への粉量換算方法(第2報)

https://doi.org/10.60171/00003100
https://doi.org/10.60171/00003100
da609026-34c4-4e6e-89cb-b28d7cec83b9
名前 / ファイル ライセンス アクション
51-03.pdf 51-03.pdf (968.4 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2023-03-15
タイトル
タイトル クッキーにおける小麦粉から米粉への粉量換算方法(第2報)
言語 ja
タイトル
タイトル Method of Converting Wheat Flour Quantity into Rice Flour Quantity in Cookies (Part-2)
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 米粉 rice flour
キーワード
主題Scheme Other
主題 小麦粉 wheat flour
キーワード
主題Scheme Other
主題 クッキー cookies
キーワード
主題Scheme Other
主題 小麦アレルギー児 wheat-allergic children
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.60171/00003100
ID登録タイプ JaLC
著者 村田, 美穂子

× 村田, 美穂子

ja 村田, 美穂子

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佐々木, 茜

× 佐々木, 茜

ja 佐々木, 茜

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Murata, Mihoko

× Murata, Mihoko

en Murata, Mihoko

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Sasaki, Akane

× Sasaki, Akane

en Sasaki, Akane

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Rice-flour cookies were prepared according to a recipe for wheat-flour cut-out cookies with modifications exclusively to the quantity of the flour, using 90, 80, 70, 60, and 50 grams of rice flour instead of wheat flour. A sensory evaluation and an ease-of-cooking evaluation were performed on the test samples. In terms of conversion from the weight of wheat flour indicated by the recipe to the weight of rice flour, the evaluation results showed that the most favorable were the rice-flour cookies prepared with rice flour by the weight 10% less than the weight of wheat flour.
Using this conversion rate, rice-flour cookies were made according to commercially available recipes for wheat-flour cookies. A sensory evaluation was conducted to compare the wheat-flour cookies with the rice-flour cookies. The result showed significant differences in "crumbliness" and "crispness". That is, the rice-flour cookies were significantly crumblier than the wheat-flour cookies, while the wheat-flour cookies were significantly crispier than the rice-flour cookies.
In the aim of providing a practical alternative for wheat-allergic patients, other types of cookies and dishes containing wheat flour will be researched to learn more about the weight conversion from the wheat flour to the rice flour.
書誌情報 広島文化学園短期大学紀要

巻 51, p. 15-22, 発行日 2018-12-28
出版者
出版者 広島文化学園短期大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 18846769
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12454339
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-07-25 10:56:12.567852
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