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  1. 紀要類・刊行物等
  2. 広島文化学園短期大学
  3. 広島文化学園短期大学紀要 第49巻

クッキーにおける小麦粉から米粉への粉量換算方法(第1報)

https://doi.org/10.60171/00003111
https://doi.org/10.60171/00003111
f5fec050-188b-4e18-b7db-fa65fdf5c376
名前 / ファイル ライセンス アクション
49-02.pdf 49-02.pdf (1.4 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2023-03-15
タイトル
タイトル クッキーにおける小麦粉から米粉への粉量換算方法(第1報)
言語 ja
タイトル
タイトル Method of Converting Wheat Flour Quantity into Rice Flour Quantity in Cookies (Part-1)
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 米粉 = rice flour
キーワード
主題Scheme Other
主題 小麦粉 = wheat flour
キーワード
主題Scheme Other
主題 クッキー = cookies
キーワード
主題Scheme Other
主題 小麦アレルギー児 = wheat-allergic children
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.60171/00003111
ID登録タイプ JaLC
著者 村田, 美穂子

× 村田, 美穂子

ja 村田, 美穂子

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髙橋, 由加

× 髙橋, 由加

ja 髙橋, 由加

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Murata, Mihoko

× Murata, Mihoko

en Murata, Mihoko

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Takahashi, Yuka

× Takahashi, Yuka

en Takahashi, Yuka

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 A method of converting the wheat flour quantity of a recipe of wheat-flour cookies into the rice flour quantity of a recipe of rice-flour cookies used domestically for wheat-allergic children was studied.
The proportion of the water content with respect to the flour content (the wheat or rice flour content) in cut cookies prepared according to a commercially available recipe was obtained.
Next, four types of rice-flour cookies were prepared according to a recipe for wheat-flour cookies using varied quantities of rice flour and subjected to sensory and physical evaluations. Also, reproducibility tests using an easy home recipe of rice-flour cookies were conducted by four students.
The results of the sensory evaluation by comparison between the wheat-flour cookies and the rice-flour cookies
(which were prepared according to the recipe for the wheat-flour cookies with the quantity of the rice flour reduced by 10 weight percent with respect to the quantity of the wheat flour) showed no significant difference between the two types of cookies. Also, the results of the reproducibility tests conducted by the four students according to a recipe using the aforementioned quantity of rice flour showed that the obtained cookies were similar to one another. As a result, the above-described method was considered effective as a method of converting the wheat flour quantity into the rice flour quantity to prepare rice-flour cookies using similar ingredients to ingredients of wheat-flour cookies with a modified quantity of rice flour.
書誌情報 広島文化学園短期大学紀要

巻 49, p. 11-16, 発行日 2016-12-28
出版者
出版者 広島文化学園短期大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 18846769
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12454339
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-07-25 10:56:34.913620
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