ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 紀要類・刊行物等
  2. 広島文化学園短期大学
  3. 広島文化学園短期大学紀要 第48巻

幼児期における料理本のキャラクター弁当についての栄養評価に関する研究

https://doi.org/10.60171/00003119
https://doi.org/10.60171/00003119
6653f6b0-cf8a-4d4d-80b6-58aa11691bb7
名前 / ファイル ライセンス アクション
48-4.pdf 48-4.pdf (2.0 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2023-03-15
タイトル
タイトル 幼児期における料理本のキャラクター弁当についての栄養評価に関する研究
言語 ja
タイトル
タイトル A Study on Nutrition Evaluation of Character Bento Lunchboxes Prepared Using Published Recipes Addressed to Preschool Childhood
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 幼児期 = preschool childhood
キーワード
主題Scheme Other
主題 キャラクター弁当 = character bento
キーワード
主題Scheme Other
主題 調理方法 = cookery method
キーワード
主題Scheme Other
主題 食品 = food item
キーワード
主題Scheme Other
主題 栄養評価 = nutrition evaluation
キーワード
主題Scheme Other
主題 3・1・2弁当箱ダイエット法 = 3・1・2 meal box magic
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.60171/00003119
ID登録タイプ JaLC
著者 村田, 美穂子

× 村田, 美穂子

ja 村田, 美穂子

Search repository
前, 里美

× 前, 里美

ja 前, 里美

Search repository
Murata, Mihoko

× Murata, Mihoko

en Murata, Mihoko

Search repository
Mae, Satomi

× Mae, Satomi

en Mae, Satomi

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Six character bentos (lunchboxes) prepared using published recipes addressed to preschool childhood (preschoolers from three to five years old) were evaluated from the aspects of nutrition and food presentation.
 The protein and fat contained in each of the character bentos exceeded corresponding recommended intake amounts. Main dishes of the character bentos were mainly meat, which was prepared using two types of cookery methods, “grilling” and “frying”. A tendency was observed that one or more dishes, main and side dishes alike, in each of the bentos were prepared using a relatively large amount of oil.
 Advantages of the character bentos included improved food presentation accomplished by elaborate preparation of each meal, including staple food, main dishes, and side dishes, and original creativity exerted by the person who made each of the character bentos. Even a hint of a season was given through certain characters. However, variation in layout of the character bentos made it difficult, in this study, to evaluate the bentos in the aspects of nutrition through presentation of the bentos. Besides, a prolonged time was consumed to prepare the character bentos, which required careful efforts. Also, such preparation needed sufficient care from a hygiene perspective.
 In contrast, bentos prepared using the “3・1・2 Meal Box Magic” showed regular patterns in layout, which advantageously enabled nutrition evaluation simply by viewing the bentos. However, the bentos by the “3・1・2 Meal Box Magic” were uniform in terms of food presentation.
 The above-described characteristics of the character bentos and those of the bento prepared using the “3・1・2 Meal Box Magic” should be understood and considered in preparation of home-made bentos.
書誌情報 広島文化学園短期大学紀要

巻 48, p. 25-32, 発行日 2015-12-28
出版者
出版者 広島文化学園短期大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 18846769
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12454339
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-07-25 10:56:42.523537
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3