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  1. 紀要類・刊行物等
  2. 広島文化学園短期大学
  3. 広島文化学園短期大学紀要 第43巻

栄養士養成教育における卒後支援についての一考察(第1報) : 広島文化学園短期大学食物栄養学科卒業生へのアンケート調査より

https://doi.org/10.60171/00003146
https://doi.org/10.60171/00003146
ed326dc5-6e29-4d42-92c8-d91e13c77932
名前 / ファイル ライセンス アクション
43-5.pdf 43-5.pdf (1.1 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2023-03-15
タイトル
タイトル 栄養士養成教育における卒後支援についての一考察(第1報) : 広島文化学園短期大学食物栄養学科卒業生へのアンケート調査より
言語 ja
タイトル
タイトル Study on Post-Graduation Support in Dietitian Education (Part1) : Based on Questionnaires Given to Graduates of Hiroshima Bunka Gakuen Two-Year College Department of Food and Nutrition
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 短期大学
キーワード
主題Scheme Other
主題 Junior college
キーワード
主題Scheme Other
主題 卒業生
キーワード
主題Scheme Other
主題 Graduates
キーワード
主題Scheme Other
主題 栄養士
キーワード
主題Scheme Other
主題 Dietitian
キーワード
主題Scheme Other
主題 就業状況
キーワード
主題Scheme Other
主題 Employment status
キーワード
主題Scheme Other
主題 卒後支援
キーワード
主題Scheme Other
主題 Post-graduation support
キーワード
主題Scheme Other
主題 管理栄養士
キーワード
主題Scheme Other
主題 Registered dietitian
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.60171/00003146
ID登録タイプ JaLC
著者 山下, 由美子

× 山下, 由美子

ja 山下, 由美子

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村田, 美穂子

× 村田, 美穂子

ja 村田, 美穂子

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岡田, 正浩

× 岡田, 正浩

ja 岡田, 正浩

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江坂, 美佐子

× 江坂, 美佐子

ja 江坂, 美佐子

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白砂, 千登勢

× 白砂, 千登勢

ja 白砂, 千登勢

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藤井, 宏融

× 藤井, 宏融

ja 藤井, 宏融

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水井, 富美恵

× 水井, 富美恵

ja 水井, 富美恵

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Yamashita, Yumiko

× Yamashita, Yumiko

en Yamashita, Yumiko

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Murata, Mihoko

× Murata, Mihoko

en Murata, Mihoko

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Okada, Masahiro

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Esaka, Misako

× Esaka, Misako

en Esaka, Misako

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Shirasago, Chitose

× Shirasago, Chitose

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Fujii, Kohyu

× Fujii, Kohyu

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Mizui, Fumie

× Mizui, Fumie

en Mizui, Fumie

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Graduates of the school completed a survey questionnaire with the purpose of building a new support system for graduates of the school's Department of Food and Nutrition and persons completing its Two-Year Postgraduate Course in Dietetics, improving curriculum development, improving the course and non-degree education for graduates, and enhancing education research. Of the 94 respondents, 92 were licensed dietitians.
When asked in what ways the dietitian's license was useful, the most frequent response was "Work" among those in the profession, "Taking care of my own health and preparing meals" among those in office work and "Richiness of eating habits" and "Image enhancement" among those pursuing further studies at the university level, so that there was some difference between employed persons and students.
Also, when asked what course they thought was most necessary to dietitians after graduation, those in the profession most frequently answered "Cookery Science and Practicum." Similar results occurred when the responses were counted separately for the occupations dietitian and cook, confirming that the college's Department of Food and Nutrition's curriculum development is not mistaken in its objective of fostering dietitians with "strong cooking skills."
More than half of the respondents reported that they had considered taking the national registered dietitian examination, but the number of respondents who had actually taken it was quite low, suggesting that many had given up taking the exam for some reason.
It is considered that dietitian education in junior colleges hereafter must not only educate students currently in school seeking a dietitian's license, but also provide wide-ranging support that includes continuing education.One example that is highly desirable is the establishment of a richer support system that enables graduates seeking credentials as registered dietitians to get both practical experience and study.
書誌情報 広島文化学園短期大学紀要

巻 43, p. 51-58, 発行日 2010-12-31
出版者
出版者 広島文化学園短期大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 18846769
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12454339
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-07-25 10:57:19.354146
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