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  1. 紀要類・刊行物等
  2. 広島文化学園短期大学
  3. 広島文化学園短期大学紀要 第42巻

新調理システムにおける真空調理法の安全性についての一考察

https://doi.org/10.60171/00003153
https://doi.org/10.60171/00003153
6872d1fd-64aa-4fc0-af16-d3da4655927c
名前 / ファイル ライセンス アクション
42-5.pdf 42-5.pdf (1.0 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2023-03-15
タイトル
タイトル 新調理システムにおける真空調理法の安全性についての一考察
言語 ja
タイトル
タイトル A Study on the Safety of Vacuum Cooking Method in the New Cooking System
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 真空調理
キーワード
主題Scheme Other
主題 Vacuum cooking
キーワード
主題Scheme Other
主題 新調理システム
キーワード
主題Scheme Other
主題 new cooking system
キーワード
主題Scheme Other
主題 細菌検査
キーワード
主題Scheme Other
主題 bacterial inspection
キーワード
主題Scheme Other
主題 ガスクロマトグラフィー
キーワード
主題Scheme Other
主題 gas chromatography
キーワード
主題Scheme Other
主題 2,4ビスフェノール
キーワード
主題Scheme Other
主題 Phenol,2, 4-bis (1,1-dimethylethyl)
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.60171/00003153
ID登録タイプ JaLC
著者 山下, 由美子

× 山下, 由美子

ja 山下, 由美子

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溝下, あさみ

× 溝下, あさみ

ja 溝下, あさみ

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村田, 美穂子

× 村田, 美穂子

ja 村田, 美穂子

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谷口, 美佐子

× 谷口, 美佐子

ja 谷口, 美佐子

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白砂, 千登勢

× 白砂, 千登勢

ja 白砂, 千登勢

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水井, 富美恵

× 水井, 富美恵

ja 水井, 富美恵

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岡田, 正浩

× 岡田, 正浩

ja 岡田, 正浩

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Yamashita, Yumiko

× Yamashita, Yumiko

en Yamashita, Yumiko

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Mizoshita, Asami

× Mizoshita, Asami

en Mizoshita, Asami

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Murata, Mihoko

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Taniguchi, Misako

× Taniguchi, Misako

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Shirasago, Chitose

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Mizui, Fumie

× Mizui, Fumie

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Okada, Masahiro

× Okada, Masahiro

en Okada, Masahiro

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 In the present study,we investigated the shelf-life of vacuum cooked products, which are being increasingly utilized on many fronts, including hotel and hospital catering. We focused on important factors for food hygiene through bacterial and organoleptic testing and investigated the leaching of hazardous substances from vacuum packaging materials due to heating with steam convection ovens.
Bacterial testing detected only small amounts of general bacteria even after two weeks of storage following vacuum cooking, and no bacteria were detected on reheating. Moreover, organoleptic testing revealed no difference between food taste immediately after cooking and food taste two weeks later.
Leaching tests of vacuum packaging materials found minute amounts of phenol, 2, 4-bits (1, 1-dimethylethyl) following vacuum processing.
The present experiments did not enable to specify the shelf-life of vacuum cooked products from a food hygiene perspective; however, reheating process was found to increase the safety of vacuum cooking, which provides a superior catering method with regard to presevation quality. Conversely, although the detected amounts were small, confirmation of hazardous substances from the packaging materials used in vacuum cooking indicates the necessity of further investigation into materials and safety.
This should be important for increasing in the spread of vacuum cooking method in the future.
書誌情報 広島文化学園短期大学紀要

巻 42, p. 41-49, 発行日 2009-12-28
出版者
出版者 広島文化学園短期大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 18846769
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12454339
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-07-25 10:57:28.548586
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