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  1. 紀要類・刊行物等
  2. 広島文化短期大学
  3. 広島文化短期大学紀要 第38巻

広島地域住民における魚介類食中毒についての知識および実践

https://doi.org/10.60171/00003180
https://doi.org/10.60171/00003180
cf4c8594-44f2-475a-9b66-61f510ebce0b
名前 / ファイル ライセンス アクション
38-2.pdf 38-2.pdf (978.9 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2023-03-15
タイトル
タイトル 広島地域住民における魚介類食中毒についての知識および実践
言語 ja
タイトル
タイトル Knowledge and Practice About Food Poisoning by Fish and Shellfish in Hiroshima Region Inhabitants
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 食中毒
キーワード
主題Scheme Other
主題 Food poisoning
キーワード
主題Scheme Other
主題 魚介類
キーワード
主題Scheme Other
主題 Fish and shellfish
キーワード
主題Scheme Other
主題 カキ
キーワード
主題Scheme Other
主題 Oyster
キーワード
主題Scheme Other
主題 ノロウイルス
キーワード
主題Scheme Other
主題 Noro virus
キーワード
主題Scheme Other
主題 広島地方
キーワード
主題Scheme Other
主題 Hiroshima region
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.60171/00003180
ID登録タイプ JaLC
著者 前田, ひろみ

× 前田, ひろみ

ja 前田, ひろみ

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京極, 真理子

× 京極, 真理子

ja 京極, 真理子

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鎌田, 俊彦

× 鎌田, 俊彦

ja 鎌田, 俊彦

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Maeda, Hiromi

× Maeda, Hiromi

en Maeda, Hiromi

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Kyougoku, Mariko

× Kyougoku, Mariko

en Kyougoku, Mariko

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Kamada, Toshihiko

× Kamada, Toshihiko

en Kamada, Toshihiko

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Recently, contamination of Hiroshima Bay by sewage has been getting worse, and cultured oysters are being infected by noro virus (small round structured virus) originating in excrement. However, it seems that there are a few people who have accurate knowledge about food poisoning by oysters and noro virus. In this study, we investigated the knowledge of food hygiene and practice of food poisoning prevention that the inhabitants had in Hiroshima region. By this questionnaire, generation of 30's had the highest knowledge. On the other hand, about practice to prevent food poisoning, 50's was good, and young generation of 20-30 years old was inferior. In addition, most of them did not understand danger of taking the fish and shellfish which were not heated. And they did not know kinds, properties and characteristics of pathogenic microor-ganisms. Furthermore, they hardly know properties and characteristics of oysters and noro virus. Most of them did not wash hands with soap before cooking. And most of them did not distinguish cutting boards by purposes of use. A recent study shows that sixty-six percent of the people heat oysters before they eat. However, as for the person who was conscious of noro virus in oysters, there was only half. Oysters are cultivated in large quantities in Hiroshima Bay, but consciousness about oysters and noro virus which inhabitants of Hiroshima have is low.
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 この論文は国立情報学研究所の電子図書館事業により電子化されました。
書誌情報 広島文化短期大学紀要

巻 38, p. 9-19, 発行日 2005-08-01
出版者
出版者 広島文化短期大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 13483587
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11868325
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-07-25 10:58:07.601254
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