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  1. 紀要類・刊行物等
  2. 広島文化短期大学
  3. 広島文化短期大学紀要 第37巻

食形態の変化が栄養摂取量に及ぼす影響

https://doi.org/10.60171/00003184
https://doi.org/10.60171/00003184
5b6f4e2b-a3ac-4d8d-bc74-2716c40b42f1
名前 / ファイル ライセンス アクション
37-2.pdf 37-2.pdf (1.1 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2023-03-15
タイトル
タイトル 食形態の変化が栄養摂取量に及ぼす影響
言語 ja
タイトル
タイトル The Effects of Texture Modifications on the Nutritional Value of Diets for the Elderly
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 高齢者
キーワード
主題Scheme Other
主題 the elderly
キーワード
主題Scheme Other
主題 エネルギー提供量
キーワード
主題Scheme Other
主題 energy provision
キーワード
主題Scheme Other
主題 きざみ食
キーワード
主題Scheme Other
主題 chopped diet
キーワード
主題Scheme Other
主題 ミキサー食
キーワード
主題Scheme Other
主題 blenderized diet
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.60171/00003184
ID登録タイプ JaLC
著者 山下, 由美子

× 山下, 由美子

ja 山下, 由美子

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赤田, 望

× 赤田, 望

ja 赤田, 望

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Yamashita, Yumiko

× Yamashita, Yumiko

en Yamashita, Yumiko

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Akada, Nozomi

× Akada, Nozomi

en Akada, Nozomi

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 特別養護老人ホームの協力のもと,施設で提供される食事について,食事形態(常食,刻み食,ミキサー食)別に栄養量を調査し,比較検討した。調査の結果,常食については,ほぼ献立表どおりの栄養量が提供されていたが,刻み食とミキサー食ではともに提供される栄養量が減少していた。特にエネルギーは,刻み食で予定量の70%,ミキサー食で予定量の66%しか提供されていなかった。刻み食やミキサー食の喫食者は,常食を喫食する高齢者と異なり,日常の活動量はかなり少ないと考えられることから,個別にみると今回提供されていた栄養量で必要量が満たされている可能性がある。これらのことから,施設では少なくとも食事形態別に栄養基準を設定するなどの工夫が必要である。さらに今後は,個人に合った栄養基準を定め,食形態による栄養量の減少も考慮しながら,よりきめ細かな個別栄養管理をしていくことが重要である。
\nWe examined whether texture modifications, such as chopping and blenderizing, could affect the nutritional value of diets for the elderly. In cooperation with a special nursing home, the following in-facility diets were assessed: regular diet, chopped regular diet (chopped diet) and blender-pureed regular diet (blenderized diet). Results show that the regular diet had approximately the same nutritional value as that calculated for the menu whereas chopped and blenderized diets contained less energy and nutrients. The energy provision was markedly decreased by 70% in the chopped diet and 66% in the blenderized diet when compared to the regular diet. It is possible that the residents receiving the chopped or blenderized diet could be physically less active than those on regular diet. Therefore, in spite of the decreases in both energy and nutrient provision, the values possibly meet their nutritional requirements on an individual basis. Considering the fact that the texture modifications reduce the nutritional value of the chopped and blenderized diets, it is highly recommended to set a nutritional standard for each texture setting and for each individual in order to ensure a personalized nutritional support for the elderly.
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 この論文は国立情報学研究所の電子図書館事業により電子化されました。
書誌情報 広島文化短期大学紀要

巻 37, p. 15-22, 発行日 2004-08-05
出版者
出版者 広島文化短期大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 13483587
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11868325
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-07-25 10:58:10.739053
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