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  1. 紀要類・刊行物等
  2. 広島文化短期大学
  3. 広島文化短期大学紀要 第33・34・35巻

広島地方におけるカキによる食中毒

https://doi.org/10.60171/00003193
https://doi.org/10.60171/00003193
bef0478f-2449-4b40-9d61-fa9da3557a4a
名前 / ファイル ライセンス アクション
33-2.pdf 33-2.pdf (1.0 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2023-03-15
タイトル
タイトル 広島地方におけるカキによる食中毒
言語 ja
タイトル
タイトル Food Poisoning by Oysters in Hiroshima Region
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 食中毒
キーワード
主題Scheme Other
主題 Food poisoning
キーワード
主題Scheme Other
主題 カキ
キーワード
主題Scheme Other
主題 Oyster
キーワード
主題Scheme Other
主題 ノーウォークウイルス
キーワード
主題Scheme Other
主題 Norwalk Virus (NV)
キーワード
主題Scheme Other
主題 広島地方
キーワード
主題Scheme Other
主題 Hiroshima region
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.60171/00003193
ID登録タイプ JaLC
著者 前田, ひろみ

× 前田, ひろみ

ja 前田, ひろみ

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土井, 奈津美

× 土井, 奈津美

ja 土井, 奈津美

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東岡, 英実

× 東岡, 英実

ja 東岡, 英実

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鎌田, 俊彦

× 鎌田, 俊彦

ja 鎌田, 俊彦

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Maeda, Hiromi

× Maeda, Hiromi

en Maeda, Hiromi

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Doi, Natsumi

× Doi, Natsumi

en Doi, Natsumi

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Touoka, Emi

× Touoka, Emi

en Touoka, Emi

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Kamada, Toshihiko

× Kamada, Toshihiko

en Kamada, Toshihiko

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 In recent years the food poisoning that a norwalk virus (NV) is etiologic agent occurs frequently in the Hiroshima region in the winter season and attracts attention. Oysters are doubted as food causing the food poisoning. In this study, we used a questionnaire to examine the outbreak situation of food poisoning by shellfish in the Hiroshima region. As the results of the investigation, it was recognized that food poisoning by shellfish occurred by oysters mainly in the winter season. Concerning the preparation method, food poisoning was most frequent with vinegared oysters. However, in addition to raw oysters, food poisoning occurred by cooked oysters such as fried oysters. Etiologic agent of food poisoning is regarded as norwalk virus and, as for the cause, it is thought that heating in cooking is insufficient. In the case of most, oysters are prepared in home and they are eaten in home. A main symptom of food poisoning by oysters is diarrhea, vomitus, tormina, and this agrees with a characteristic of a symptom of norwalk virus. In addition, we did an experiment to cook an oyster and examined a temperature change for a center of an oyster. When we boiled an oyster in boiling water for 40 seconds, the temperature of a center of an oyster became 39.3 degrees. In addition, the temperature of a center became 80.3 degrees when we fried an oyster in salad oil of 180 degrees for three minutes. By a process of these cooking, the center temperature of an oyster was lower than expectation. It is considerably difficult to let norwalk virus in an oyster completely become extinct by cooking. Recently, contamination of Hiroshima Bay by sewage has been getting worse, and oysters accumulate norwalk virus and pathogenic bacteria which came from excrement in seawater in the mid-gut gland. Therefore, we should avoid taking raw oysters even in the winter season to prevent food poisoning as far as we are possible. In addition, sufficient care to use clean oysters cultivated in a designated sea area should be taken when we cook oysters.
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 この論文は国立情報学研究所の電子図書館事業により電子化されました。
書誌情報 広島文化短期大学紀要

巻 33・34・35, p. 13-23, 発行日 2002-12-20
出版者
出版者 広島文化短期大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 13483587
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11868325
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-07-25 10:58:26.989609
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