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  1. 紀要類・刊行物等
  2. 広島文化女子短期大学
  3. 広島文化女子短期大学紀要 第30巻

因子分析による味覚特性の抽出

https://doi.org/10.60171/00003212
https://doi.org/10.60171/00003212
baede73d-6749-4bed-8d25-da638f8aa262
名前 / ファイル ライセンス アクション
30-7.pdf 30-7.pdf (557.9 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2023-03-15
タイトル
タイトル 因子分析による味覚特性の抽出
言語 ja
タイトル
タイトル Characterization of the Taste by the Factor Analysis
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 味覚
キーワード
主題Scheme Other
主題 Taste
キーワード
主題Scheme Other
主題 因子分析
キーワード
主題Scheme Other
主題 Factor analysis
キーワード
主題Scheme Other
主題 食晴好
キーワード
主題Scheme Other
主題 Preference
キーワード
主題Scheme Other
主題 関値
キーワード
主題Scheme Other
主題 Threshold value
キーワード
主題Scheme Other
主題 甘味
キーワード
主題Scheme Other
主題 Sweet
キーワード
主題Scheme Other
主題 酸味
キーワード
主題Scheme Other
主題 Sour
キーワード
主題Scheme Other
主題 塩味
キーワード
主題Scheme Other
主題 Salt
キーワード
主題Scheme Other
主題 苦味
キーワード
主題Scheme Other
主題 Bitter
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.60171/00003212
ID登録タイプ JaLC
著者 山本, 雅子

× 山本, 雅子

ja 山本, 雅子

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加藤, 美紀

× 加藤, 美紀

ja 加藤, 美紀

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Yamamoto, Masako

× Yamamoto, Masako

en Yamamoto, Masako

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Koato, Minori

× Koato, Minori

en Koato, Minori

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The characterization of the taste is intended by taking statisitics of the data, sinse the examination on the taste has the tendency of being influenced panel's mental and physiolosical condition. The data on 4 basic tastes (sweet. sour. salt. bitter) were taken by the sensory test and a quantionarire on 112 female subjects of 18-19 ages were processed quantitatively. Three factors were extracted by the factor analysis and interpreted in the sense of taste, the preferences and the condition of the health. The scatter diagram of factor scores showed the disversity of the taste. On the other hand, four groups were extracted by the cluster analysis on these 3 factors and characterized. One group is keen of all these tastes, and the other is a dull. On the average, the sense of sweet, sour and salt were not so much different from each other groups, but that of bitter was different. It seems that the the condition of the health influenced on the preference of sweet.
書誌情報 広島文化女子短期大学紀要

巻 30, p. 47-54, 発行日 1997-09-30
出版者
出版者 広島文化女子短期大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 09137068
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00213869
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-07-25 10:58:47.046336
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