Item type |
紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) |
公開日 |
2023-03-15 |
タイトル |
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タイトル |
因子分析による味覚特性の抽出 |
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言語 |
ja |
タイトル |
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タイトル |
Characterization of the Taste by the Factor Analysis |
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言語 |
en |
言語 |
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言語 |
jpn |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
味覚 |
キーワード |
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主題 |
Taste |
キーワード |
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Other |
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主題 |
因子分析 |
キーワード |
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Other |
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主題 |
Factor analysis |
キーワード |
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Other |
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主題 |
食晴好 |
キーワード |
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Other |
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主題 |
Preference |
キーワード |
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主題 |
関値 |
キーワード |
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Other |
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主題 |
Threshold value |
キーワード |
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Other |
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主題 |
甘味 |
キーワード |
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主題 |
Sweet |
キーワード |
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主題 |
酸味 |
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主題 |
Sour |
キーワード |
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主題 |
塩味 |
キーワード |
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主題 |
Salt |
キーワード |
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Other |
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主題 |
苦味 |
キーワード |
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Other |
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主題 |
Bitter |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
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資源タイプ |
departmental bulletin paper |
ID登録 |
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ID登録 |
10.60171/00003212 |
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ID登録タイプ |
JaLC |
著者 |
山本, 雅子
加藤, 美紀
Yamamoto, Masako
Koato, Minori
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抄録 |
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内容記述タイプ |
Abstract |
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内容記述 |
The characterization of the taste is intended by taking statisitics of the data, sinse the examination on the taste has the tendency of being influenced panel's mental and physiolosical condition. The data on 4 basic tastes (sweet. sour. salt. bitter) were taken by the sensory test and a quantionarire on 112 female subjects of 18-19 ages were processed quantitatively. Three factors were extracted by the factor analysis and interpreted in the sense of taste, the preferences and the condition of the health. The scatter diagram of factor scores showed the disversity of the taste. On the other hand, four groups were extracted by the cluster analysis on these 3 factors and characterized. One group is keen of all these tastes, and the other is a dull. On the average, the sense of sweet, sour and salt were not so much different from each other groups, but that of bitter was different. It seems that the the condition of the health influenced on the preference of sweet. |
書誌情報 |
広島文化女子短期大学紀要
巻 30,
p. 47-54,
発行日 1997-09-30
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出版者 |
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出版者 |
広島文化女子短期大学 |
ISSN |
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収録物識別子タイプ |
ISSN |
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収録物識別子 |
09137068 |
書誌レコードID |
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収録物識別子タイプ |
NCID |
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収録物識別子 |
AN00213869 |
フォーマット |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
application/pdf |
著者版フラグ |
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出版タイプ |
VoR |
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出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |