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  1. 紀要類・刊行物等
  2. 看護学部
  3. 看護学統合研究 第3巻2号

健康寿命に影響を与える慢性疾患と大豆食品摂取状況の日本と韓国3地域における調査研究

https://doi.org/10.60171/00004885
https://doi.org/10.60171/00004885
959a6248-ac21-4b8f-9a78-511a7dec9673
名前 / ファイル ライセンス アクション
hbgn3-2_18-27.pdf hbgn3-2_18-27.pdf (714.4 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2023-05-29
タイトル
タイトル 健康寿命に影響を与える慢性疾患と大豆食品摂取状況の日本と韓国3地域における調査研究
言語 ja
タイトル
タイトル Effect of Chronic Illness and Intake of Soya-based foodstuffs on Healthy Life among the Elderly in Japan and Korea
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 高齢者
キーワード
主題Scheme Other
主題 慢性疾患
キーワード
主題Scheme Other
主題 大豆摂取
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.60171/00004885
ID登録タイプ JaLC
著者 森川, 千鶴子

× 森川, 千鶴子

ja 森川, 千鶴子

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Morikawa, Chizuko

× Morikawa, Chizuko

en Morikawa, Chizuko

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 高齢者の生活の質を高めるには,寝たきりの期間を短くすることが重要である。この自立期間の延長には,慢性疾患の予防と歯の健康管理が重要である。一方, 慢性疾患の予防には食生活との関連が深いと考える。高齢者の活動性に影響を与える慢性疾患のひとつに骨粗鬆症がある。近年,大豆には骨からのカルシウムの放出を防ぐ非栄養素イソフラボンが含まれていることが明らかになった。そこで,骨粗鬆症を予防する因子として大豆に注目し,日本と韓国で予備調査をおこなった。慢性疾患と大豆の摂取状況との関連を分析した結果,大豆および大豆製品の低摂取群と高摂取群とのあいだで,O町(H県)では骨折の既往がある人, R邑(韓国)では腰痛,K市(韓国)ではいずれかの疾患を有する人において有意な差がみられた。以上から,今後の慢性疾患予防に大豆食品を組み入れることの重要性が示唆された。(英文抄録:An important factor in enhancing the quality of life in the elderly is to reduce the length of time they are bed-ridden. To this end it is vital to prevent chronic illness and control dental health. It is safe to assume that there is a close relationship between diet and the prevention of chronic illness. One chronic illness which greatly affects the degree of activity of the elderly is osteoporosis. In recent years it has become apparent that soya beans contain non-nutrient isoflavones which serve to prevent release of calcium from the bones. The present writer has focussed attention on soya beans as a factor in the prevention of osteoporosis, and has carried out a preliminary study in Japan and the Republic of Korea. Analysis of the relationship between chronic illness and intake of soya beans and soya-based products revealed a significant difference between high and low intake in the proportion of subjects with a history of cerebral infarction and bone fracture in O township (H Prefecture), lumbago in R village (Korea) and any of these illnesses in K city (Korea). This points to the importance of incorporating soya-based products in the diet with a view to preventing chronic illness.)
書誌情報 看護学統合研究

巻 3, 号 2, p. 18-27, 発行日 2002-03-25
出版者
出版者 呉大学看護学部
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 13460692
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11499896
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-07-25 10:48:43.201218
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